• Kontakt
  • Ochrana osobných údajov

Freshtape.sk

  • Home page
  • Lifestyle
  • Štýl
  • Technika
  • Cestovanie
  • Vzťahy
  • Auto & Moto
  • Biznis
Novinky
  • Objednanie k lekárovi online je komfortné a jednoduché   |   02 feb 2023

  • U nás kúpite auto bez čakania. Máme autá skladom   |   31 jan 2023

  • Uľahčite si riadenie firmy pomocou CRM systému   |   28 jan 2023

  • Ako tvoriť zaujímavé témy, ktoré oslovia každého?   |   26 jan 2023

  • 4 tipy ako nastaviť google Analytics 4   |   26 jan 2023

  • Tipy na vianočné darčeky pre dievčatká   |   06 dec 2022

 

Urobte si domácu klobásu…pokojne aj v paneláku

02 jan 2018 Lifestyle

Najlepší zákusok je klobása … toto počúvam často od pánskej časti populácie. Nájsť ale dobrú klobásu v obchode je niekedy dosť náročné – jedna je suchá, druhá málo pikantná, ďalšia nemá tú dobrú vôňu,… a tak to ide ďalej a ďalej.

Klobásy (Zdroj: https://pixabay.com/en/sausage-meat-sausage-2436821/)
Klobásy (Zdroj: https://pixabay.com/en/sausage-meat-sausage-2436821/)

Čo tak skúsiť urobiť si klobásu doma? Ak ju chcete vyúdiť, isto sa nájde niekto známy, ktorý má k dispozícii udiareň.

Do klobás ide poväčšinou odrezkové mäso zo zabíjačky – preto niektoré klobásy sú mäsitejšie, niektoré mastnejšie. Keďže väčšina z nás nemá možnosť robiť zabíjačku treba navštíviť mäsiarstvo a základné suroviny si zaobstarať tam.

Takže…ako na to

Suroviny

Bravčové mäso 

  • 4kg krkovičky
  • 1 kg bôčiku

Táto kombinácia je najvhodnejšia – do klobásy potrebujete chudé, ale aj mastnejšie mäso. Miesto krkovičky môžete použiť aj bravčové plece. Kto má radšej chudšie, môže miesto krkovičky dať bravčové stehno. Pomer medzi jednotlivými druhmi mäsa si môžete tiež prispôsobiť svojim chutiam.

Ingrediencie

  • 100 g soli
  • 50 g cesnaku
  • 80 g mletej červenej sladkej papriky
  • 20 g mletej štipľavej papriky
  • 20 g mletej rasce
  • 20 g mletého čierneho korenia

Črevá (dostanete ich kúpiť v mäsiarstve)

Postup

Bravčové mäso nakrájajte na kocky, aby sa zmestilo do mlynčeka. Bôčik pomeľte na menších otvoroch, zvyšné mäso (stehno, krkovička – podľa toho pre čo ste sa rozhodli) pomeľte na hrubšie. Klobása tak získa svoju typickú mozaiku.  Prelisujte cesnak a spolu s ostatnými ingredienciami pridajte k pomletému mäsu. Všetko poriadne premiešajte. Najlepšie umytými rukami. Žiadna vareška, ani mixér to poriadne nespraví. Zmes miešajte aj niekoľko minút (15-20 min.)

Zmes nechajte aspoň pol hodiny odležať. Znova premiešajte a môžete plniť do čriev.

Črevá pred použitím umyte vo vode. Sú uložené v soli a toľko soli v klobáse by isto nebolo dobré. Opláchnite ich aj zvnútra. Črevá sú pripravené na plnenie klobásovej zmesi.

Zmes pred tým ako ju dáte do plničky klobás ešte poriadne premiešajte. Vložte ju do plničky. Na plniaci nástavec natiahnite črevo a môžete začať vyrábať klobásky.

Keď naplníte črevo začnite opatrne so zakrúcaním – nechcete mať predsa jednu dlhočiznú klobásu.

Klobásy trochu prepichnite, aby z nich unikol vzduch.

HOTOVO – na rade sú Vaše známosti, Na 3-4 dni sa s klobáskami budete musieť rozlúčiť a nechať ich u známych vyúdiť. Až potom budú mať tú správnu arómu a chuť.

Skúste zmenu.

Kto má chuť môže časť bravčového mäsa nahradiť hovädzím, alebo divinou. Nezabúdajte ale, že potrebujete chudé aj mastné mäso. Nedávajte len chudé.

Ingrediencie v recepte sú orientačné … kto má rád pikantnejšie môže pridať viac štipľavej papriky na úkor tej sladkej.

Dávate prednosť cesnaku – pár strúčikov naviac klobásam neublíži, ale pozor aby ste to s ním neprehnali.

Klobásu neúďte dlhšie. 3-4 dni sú v pohode. Klobása viac arómy nenasiakne a len by Vám zbytočne vyschla.

  • 1 Suroviny
  • 2 Ingrediencie
  • 3 Postup
  • 4 Skúste zmenu.
recept recept na klobásy 2018-01-02
angelo
Tagy recept recept na klobásy
Predchádzajúci článok

Travertínovým obkladom a dlažbou zmeníte váš domov na nepoznanie

Ďalší článok

Oblečenie, ktoré oživí každý dámsky šatník

Mohlo by Vás zaujímať

Stabilný životný štýl dáva životu nielen zmysel, ale aj poriadok

Stabilný životný štýl dáva životu nielen zmysel, ale aj poriadok

angelo 28 máj 2018
Ako odstrániť farbu na vlasy z pokožky a oblečenia.

Ako odstrániť farbu na vlasy z pokožky a oblečenia.

angelo 09 jún 2018
Tipy na vianočné darčeky pre dievčatká

Tipy na vianočné darčeky pre dievčatká

angelo 06 dec 2022

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Náhodné príspevky

Ako vyberať darčeky pod vianočný stromček?
Komerčné články

Ako vyberať darčeky pod vianočný stromček?

30 nov 2017

Nenechajte sa zaskočiť dlhotrvajúcou zimou

30 jan 2019
Sklá na stavebnú techniku, ktoré spĺňajú všetky bezpečnostné parametre
Komerčné články

Sklá na stavebnú techniku, ktoré spĺňajú všetky bezpečnostné parametre

30 júl 2018
S LED osvetlením máte vyhraté. Tu je niekoľko dôvodov, ktoré vás presvedčia
Komerčné články

S LED osvetlením máte vyhraté. Tu je niekoľko dôvodov, ktoré vás presvedčia

19 jan 2018
Vyberte si vhodný typ váhy pre vlastnú potrebu
Komerčné články

Vyberte si vhodný typ váhy pre vlastnú potrebu

29 máj 2018
© FreshTape.sk 2017, Všetky práva vyhradené
Magazín